Med temadagene «På sporet av Georg Johannesen! Litt om essayet, døden, diktet og eksilet», fra torsdag 15. til og med lørdag 17. september, samarbeider kåkå med Kapittel 2016, som har «Vandring» som tema.

Lørdag 17 september kl 20.00

SAMTALE – helaften på kåkå: Georg Johannesen og det indre eksilet + konsert med Håkon Paulsberg trio med «kong j». 

Innleder: Kjartan Fløgstad (forfatter).
Deltagere: Arnfinn Åslund (kulturviter, redaktør), m.fl.
Håkon Paulsberg trio består av: Håkon Paulsberg (vokal, akustisk gitar), Terje Norum (tangenter) og Ørnulv Snortheim (elgitar).
Konsertinnledning ved Amund Børdahl (UiB, GJ-seminaret), som også erordstyrer under debatten. 

Eksil (2005) var Georg Johannesens siste bok før han døde på svøm utenfor Egypts strender julaften 2005. Bokas innledning fastslår at «dannelse oppstår alltid og bare i eksil», og starter med følgende sitat av Hugo av St. Victor (12. århundre): «Den som synes at han bor i et godt land, er en bløthjertet nybegynner, den som synes at ethvert land er hans eget, er allerede sterk. Men bare den som ser hele verden som et fremmed land er fullkommen.» Et av Georg Johannesens mange livsverk bestod i hans særegne Norgeskritikk. Han ville være en outsider, være mer på utsiden enn innsiden av norsk offentlighet og selvforståelse. Vi kan i ettertid likevel spørre om hans indre eksil var reelt? Vi har invitert Kjartan Fløgstad til å innlede om Georg Johannesens eksilposisjon og (selv)dannelsesideal, om dette fortsatt har noe for seg i en digitalisert og sosialmediert politisk eller litterær norsk virkelighet. 

Etter debatt og pause blir det konsert med den kritikerroste Håkon Paulsberg trio + Kjartan Fløgstad. Plata «kong j» fikk flotte anmeldelser da den kom, og gir tilgang til noen av Georg Johannesens fineste dikt i nydelig visedrakt. Paulsberg er jazzmusiker og visesanger som tidligere bl.a. har jobba med Jan Erik Vold og gitt ut plater om og med Cornelis Vreeswijk og Alf Prøysen. Han siste plate heter «Trøst for stusslige karer» med undertittelen «Eldar Vågan på blå resept», og innkasserte mange sekserterninger. 

«Credo Piscis» med Håkon Paulsberg

Se også øvrig program

torsdag 15. september kl. 20.00: Debatt: Hvor ble det av essayteorien etter Georg Johannesen – og har det betydning for dagens essaydebatt? Innleder Eivind Tjønneland. 

lørdag 17. september kl. 14.00: FOREDRAG OG FORESTILLING: Øyvind Rimbereid om Georg Johannsens stemme og lyrikk. Ars moriendi fremført i sin helhet, med Lasse Lindtner og Anette Röde Hagnell. 

Tid: 17. september 2016 20:00

Sted: Sting nere

Arrangør: kåkå

Pris: 200 (kr. 300 for begge arrangement lørdag 17.09)

Share This